Vikár Béla Állami Zeneiskola

H-7570 Barcs, Dózsa Gy. u. 1.
+36 82/463-028

Vikár Béla Állami Zeneiskola
Vikár Béla Állami Zeneiskola

A zeneiskola alapításának ideje: 1968. szeptember 1. Tanulólétszáma kezdetben 100 fő volt, 4 fős tanári álláskerettel fiókzeneiskolaként működött.
Az intézmény igazgatója, Bauer Vendel számos helyi és országos kezdeményezésnek volt elindítója. Nevéhez fűződik az Országos Karmester Szeminárium és az Országos Rézfúvós Kamarazenei Tábor megszervezése.
1975. szeptemberében vette fel az intézmény Vikár Béla nevét. A tanulólétszám folyamatosan nőtt, a környék településeiről is egyre többen keresték fel az iskolát.
1988-óta Köcsky Gábor irányítása mellett, 20 tagú tantestülettel működik az iskola. A tanulók hangszerválasztását megkönnyíti, hogy szinte minden hangszer megismerésére lehetséges. Népszerű a szintetizátor, a gitár, a harmonika, a zongora, a hegedű, a magánének, a népiének és a mozdulatművészeti szak.
Nagy hansúlyt helyez az iskola a kamarazene oktatására is. Rézfúvós együttesei, a Barcsi Városi Fúvószenekar és a Barcsi Városi Ifjúsági Fúvoszenekar a városi rendezvények állandó résztvevői.
A zongora tanszak szervezésében minden év tavaszán megrendezésre kerül a Somogy Megyei Zeneiskolák Zongoraversenye és Négykezes Találkozója.
1993-ban a barcsi Vikár Béla Zeneiskola a zeneoktatásban végzett magasszínvonalú művészeti képzés megvalósításáért Somogy Megye Művészeti Díját kapta.
Az iskola fő törekvése, hogy tanulói a zene segítségével gazdagabb lelkületű felnőttekké váljanak.

Vikár Béla Állami Zeneiskola
Vikár Béla Állami Zeneiskola
Vikár Béla Állami Zeneiskola
Vikár Béla Állami Zeneiskola
Vikár Béla Állami Zeneiskola
Vikár Béla Állami Zeneiskola

A Barcsi Városi Fúvószenekar története

Barcsi Városi Fúvószenekar
Barcsi Városi Fúvószenekar

A zenekar 1974-ben alakult a barcsi Vikár Béla Állami Zeneiskola szakmai támogatásával. Működésének feltételeit, azóta is Barcs város Önkormányzata biztosítja.
Repertoárukban – mely folyamatosan bővül – klasszikus átiratokon kívül egyházi, társadalmi és szórakoztató művek szerepelnek. Évente 40-50 alkalommal lépnek fel ünnepségeken, versenyeken vagy szórakoztató céllal. Fennállásuk 30 éve alatt számos díjat hoztak városukba. Országos minősítésen Kiemelt Aranylant Diplomát, a Népművelési Intézet Nívódíját, Szocialista Kultúráért díjat, Somogy Megye Közművelődéséért díjat, a Kultúrával a Nyugat Kapujában rendezvénysorozaton II. díjat kapták és kiérdemelték a Barcs Városért kitüntetést is. Hagyományosan kétévente megszervezik a Nemzetközi Zenei Találkozókat városukban, ahol külföldi együttesek részvételével színesítik Barcs kulturális életét. Ennek kapcsán rendszeresen turnéznak külföldön, többek között Németországban, Horvátországban, Romániában, Ausztriában, és Olaszországban.
A 2004-ben 30. jubileumát ünneplő zenekar első és máig egyetlen karnagya: Kápolnás Mihály, akinek 2004-ben a város Képviselő-testülete „Barcs Város Örökös Tiszteletbeli Karnagya” címet adományozta.

Bárdos Lajos Vegyeskar

Bárdos Lajos Vegyeskar
Bárdos Lajos Vegyeskar

A Bárdos Lajos Vegyeskar 1990-ben alakult a Vikár Béla Zeneiskola pedagógusaiból és a város zenekedvelő polgáraiból. A felnőtt kórus elindítója volt a Dél-Somogyi Kórustalálkozónak, amely azóta is nagy sikerrel biztosít értékes programot négy város (Csurgó, Nagybajom, Nagyatád, Barcs) közönségének. Állandó résztvevője a Tavaszi Fesztivál rendezvényeinek, mely mindig alkalmat ad más városok kórusainak meghívására is. Számos kapcsolatot építettek ki, énekelhettek Erdélyben és Horvátországban is. Első karmestere Vucsetáné Jekl Erika volt, majd Fucskárné Bodnár Ilona és Somogyiné Karvalics Rózsa után 1998-tól Pauker Zoltán „Bárdos Lajos” díjas karnagy irányítása mellett dolgozik az együttes. A 2000-es esztendő meghozta a kórus számára a legmagasabb elismerést, amit egy amatőr kórus elérhet: országos minősítő hangversenyen „Fesztiválkórus” címet szereztek.

Vélemény, hozzászólás?

A Dráva folyó kicsiben – Barcs belvárosában

Social links powered by Ecreative Internet Marketing